Странице

У сусрет Васкрсу

Пред вама је редослед дешавања највећег и најзначајнијег догађаја у историји човечанства - Васкрсења Христовог. У том кратком периоду догодили су се најстрашнији и најцрњи, али и најлепши и најрадоснији дани од постанка света до данас. Као уводни догађај у страдања и најаву Васкрсења Христовог наша света Црква помиње чудо у Витанији:




Лазарева субота
 
Сазнавши да је умро Његов драги пријатељ Лазар, Исус је отишао у Витанију и тамо затекао уплакане Лазареве сестре Марту и Марију и осталу родбину. И сâм потрешен тугом, Христос заповеда да отворе гроб не обазирући се на Мартино упозорење да је Лазар умро пре четири дана. Тада викну громким гласом: „Лазаре, изиђи напоље!“  И изађе умрли увијен погребним повојима а Исус рече присутнима: „Раздрешите га и пустите нека иде“. Многи Јудејци, видевши шта је Господ учинио, повероваше у Њега.

 
Недеља – Цвети

Уочи јеврејског празника Пасхе, кротки и благи Господ, јашући на магарету, улази у Јерусалим. Народ, а нарочито деца, простиру путем одећу и палмове гранчице, радосно кличући: "Осана* Сину Давидову! Благословен који долази у име Господње!" Овај величанствени дочек је изазвао праву пометњу међу ученим фарисејима и  првосвештеницима, који заслепљени властољубљем и завишћу одмах почеше да траже начин како да се реше Христа.

 
Велики понедељак и уторак

До самог тренутка страдања Господ је поучавао народ. У понедељак је проклео смокву не нашавши на њој плода, и она се, по речи Његовој, убрзо осушила. Овај догађај има своју симболику: смоква представља изабрани јеврејски народ који није препознао свог Спаситеља и који је остао духовно бесплодан. Такође, она представља сваку људску душу која не даје духовни плод. У уторак, Господ је ушао у храм Божји, и затекавши тамо праву пијацу, истерао трговце, испреметао столове мењачима новца и клупе онима што су продавали голубове рекавши: „Написано је: Дом мој - дом молитве нека се зове, а ви начинисте од њега пећину разбојничку“.
 

Велика среда

Иако је Јуда видео многа чуда и исцељења која је Исус чинио, он ипак одлучује, заслепљен среброљубљем, да за тридесет сребреника, јеврејским старешинама, изда Христа.


 
Велики четвртак

Господ, окупивши ученике на Тајној вечери, у једном тренутку устаде, насу воду у умиваоник и поче, као прости слуга, да пере ноге збуњеним ученицима дајући им пример љубави и понизности. Затим је открио ученицима да је међу њима издајник, а онда је загонетно, да остали не би разумели, рекао Јуди: "Што чиниш, чини брже!" 


У наставку вечере Господ је узео хлеб, преломио га и рекао ученицима: "Примите, једите, ово је тело Моје које се за вас ломи ради отпуштења грехова. Ово чините за мој спомен". Затим, заблагодаривши Богу, узео је чашу вина и пружио је ученицима: "Пијте од ње сви, ово је крв Моја Новога Завета, која се за вас и за многе излива ради отпуштења грехова". Овим чином Господ Исус је установио велику тајну - Свето Причешће која се од те вечери па све до данас тајанствено врши на светој Литургији у православним храмовима широм света.


Поучивши ученике, Господ је отишао са Петром, Јаковом и Јованом у Гетсиманијски врт на Маслиновој гори. Осећајући скоро страдање, Христос им је рекао: "Жалосна је душа моја до смрти" а затим се удаљио и пао на колена молећи Бога Оца да Га избави од страдања: "Оче мој, ако је могуће, нека ме мимоиђе чаша ова; али опет не како ја хоћу, него како Ти!". Вративши се са молитве, затекао је уморне и уснуле ученике и пробудио их речима: "Устаните! Коначно је дошао Мој час! Син Човечији се предаје у руке грешника. Ево, долази Мој издајник!".
 

 У том тренутку из таме засија светлост фењера. Наоружани војници предвођени Јудом стадоше пред Христа: "Здраво, Учитељу!" рече Јуда издајник и целива Христа. Тада му Господ рече: "Пријатељу, зар целивом издајеш Сина Човечијега?". Војници везаше Исуса и одведоше на суд првосвештенику где Га без икакве кривице осудише на смрт. Господ је ћутке трпео сво ругање, ударање, пљување, бичевање...

 
Велики петак

Те ноћи, у дворишту првосвештеникове куће где је Господ мучен, присутни су препознали Петра, а он, у страху, три пута се одрече да је Христов ученик. Тада петао запева и Петар се сети да му је Господ на Тајној вечери говорио: "Пре него петао два пута запева, ти ћеш ме се три пута одрећи!". У великој тузи, Петар изађе из дворишта, покаја се и горко заплака.
Насупрот Петру, Јуда, потрешен Христовом смртном пресудом, увиде да је погрешио што је издао Господа, врати сребренике првосвештеницима и старешинама, али не могавши да се избори са душевном муком и немајући веру у праштање Свемилостивог Бога, он паде у очајање и оде те се обеси.


По тадашњем закону Јевреји нису могли да изврше смртну казну без потврде римских власти и зато су одвели Христа Понтију Пилату, римском управитељу Јудеје. Пилат, не нашавши никакве кривице, предао је Христа Ироду, цару Јудејском, а овај, опет, не нашавши повод за осуду, ругајући се, нареди да обуку Христа у беле хаљине и врати Га Пилату. Уз велики притисак јеврејских првосвештеника Пилат је извео рањеног и окрвављеног Исуса пред народ и предложио да, по јеврејском обичају о празнику Пасхи, ослободи једног заточника по народној жељи. Народ, наговорен старешинама, затражи слободу убици и разбојнику Варави. "Шта хоћете да учиним са Исусом, прозваним Христом?" упита Пилат, а разјарени народ, опет научен од првосвештеника, повика: "Распни га, распни!". Као човек слабе воље, плашећи се побуне, Пилат одлучи да удовољи крвожедном народу и одобри смртну казну.
 

Измучен, са трновим венцем на глави, Господ Исус понесе тежак дрвени крст ка Голготи падајући под његовим теретом. Кикот и злобно вриштање народа и првосвештеника пратили су путем Онога који је као добри родитељ пошао на смрт ради спасења своје деце носећи са крстом и сав грех човечанства.

У подне, док су војници, ругајући се, распињали Христа, Он се молио Богу Оцу за њих: "Оче, опрости им, јер не знају шта чине!" Након три сата, иако је сунце још увек стојало високо на небу, поче чудно да се смркава. У забуни и страху народ поче да одлази са Голготе. Настаде права тама и тада Господ са крста каза пророчке речи цара Давида: "Боже мој! Боже мој! Зашто си ме оставио!" А онда гласно узвикну: "Сврши се! Оче! У руке Твоје предајем дух Свој!", затим клону главом и испусти дух. У том тренутку на Голготи се проломи подземни тутањ, земља се затресе, загрми, а завеса у јерусалимском храму се поцепа сама од себе. И многи гробови се отворише, и устадоше из њих тела светих који су помрли. Видевши све ово, римски капетан који је стајао испод крста рече у страху: "Заиста, овај човек беше Син Божији!"
 
Да не би тела распетих остала на крсту у празничне Пасхалне дане, Јудејци замолише Пилата да распетима преломе ноге и тако убрзају њихову смрт. Сумњајући да је Исус већ умро, један од војника узе копље и прободе Га у ребра а из ране истече крв и вода. Угледни и поштени човек по имену Јосиф је добио од Пилата дозволу да скине са крста тело Христово и сахрани Га у своју пећину-гробницу која се налазила недалеко од Голготе. Тело помазано мирисима, обавијено плаштаницом, завојима и убрусом, положише у гроб и затворише великом каменом плочом.

Велика субота

Сећајући се да је Исус говорио да ће васкрснути у трећи дан по страдању, Јевреји су још једном проверили гроб, запечатили гробну плочу и поставили стражу да не би неко однео тело. Док је тело Исусово почивало у хладном гробу, Господ Исус је душом сишао у ад, уништио силу ђаволску, ослободио душе свих праведника од постања света и увео их у рај, у вечни живот.


Васкрс

Рано, пред свитање, десило се нешто тајанствено и људском разуму непојмљиво: Господ Исус Христос је устао из мртвих у свом васкрслом и обновљеном телу и изашао из гроба не повредивши печате. Настао је јак земљотрес. Са неба је сишао анђео у белој одећи, блиставог лица као муња и одвалио камену плочу са гроба. Војници су у великом страху пали на земљу лежећи непомично, а када су дошли себи, отрчали су првосвештеницима и рекли им шта се догодило. Од јеврејских старешина су добили новац да ћуте о виђеном и да у народу проносе лаж да су у току ноћи заспали и да су тада дошли ученици и однели тело Христово.

А кад у рану зору, на гроб дођоше жене мироносице и видеше камену плочу одваљену, обузе их велики страх јер се пред њих појави светли анђео који им рече: "Не бојте се ви, јер знам да Исуса распетога тражите. Није овдје, јер устаде као што је казао. Ходите да видите место где је лежао Господ и идите брзо и реците ученицима његовим да устаде из мртвих, и гле, он ће пред вама отићи у Галилеју, тамо ћете га видети.". Мироносице хитро отрчаше да јаве Петру и Јовану радосну вест.

Дошавши на гроб, Апостоли су затекли само чаршаве и убрусе у којима је било умотано тело Христово. У великој недоумици они одоше кући а Марија Магдалина остаде горко плачући. Тада се зачу глас: "Жено што плачеш?". Марија помисли да је градинар и упита да није он узео Христово тело. "Марија!", зачу се опет а она, дошавши к себи, препозна пред собом Христа и паде пред ноге Његове вапијући: "Учитељу!". Васкрсли Господ јој рече: "Не дотичи ме се, јер још нисам узишао Оцу својему, него иди браћи мојој и кажи им: Узлазим Оцу мојему и Оцу вашему, и Богу мојему и Богу вашему".

Господ се јавио мироносицама на путу за Јерусалим речима "Радујте се! Не бојте се, идите те јавите браћи мојој нека иду у Галилеју, и тамо ће ме видети."

Јавио се и двојици ученика, Луки и Клеопи док су путовали за Емаус, након чега су се они журно вратили у Јерусалим да испричају апостолима о чудесном сусрету. Док су још казивали, пред ученике се појави Васкрсли Господ и рече: "Мир вам!". Мислећи да виде духа, апостоле обузе велики страх. "Што сте збуњени? И зашто такве помисли улазе у срца ваша? Видите руке моје и ноге моје, да сам ја главом, опипајте ме и видите, јер дух нема тела и костију као што видите да ја имам", рече Господ и показа Своје руке и ноге. Тада им каза: "Имате ли овде шта за јело?". Ученици му донесоше комад печене рибе и меда у саћу, а Он узевши, једе пред њима и тако растера сваку сумњу из њихових радосних душа.

 У дана након Васкрса

Апостол Тома није био присутан при првом јављењу Господа Христа и није веровао причама оних који су видели Васкрслог Господа. Говорио је: "Ако не видим на рукама његовим ране од клинова, и не метнем прст свој у ране од клинова, и не метнем руку своју у ребра његова, нећу веровати!". У осми дан по Васкрсу, када су били окупљени свих једанаест апостола, Господ се опет појавио и рекао: "Мир вам!" а затим се обратио неверном Томи: "Пружи прст свој амо и види руке моје, и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди неверан него веран!". У великом страху Тома приђе, дотаче ране Христове и узвикну: "Господ мој и Бог мој!". Тада му Господ рече: "Зато што си ме видио, поверовао си, блажени који не видеше а вероваше!" 

Ж.П.